Vijesti

Velike najave ministra Dabre na svečanom otvorenju Državne ergele Lipik

Zdravstveni turizam i konjički centar, priroda, mir, atmosfera koja opušta, sloboda, lipicanci pod svojim krovom triju staja, nepregledni i uređeni pašnjaci, to je danas Lipik. Grad se tu pred našim očima mijenja, otkrivajući komparativne prednosti jednu za drugom usklađujući mogućnosti i dinamiku realizacije programa koji mijenjaju izgled Lipika. Sve ide svojim tempom. Nakon godina čekanja došlo je vrijeme oporavka, razvoja, korištenja prilika… Povijest Državne ergele Lipik datira iz 1843. Za sve je „kriv“ grof Izidor pl. Janković. Nakon 181 godinu uspona, propadanja, svojatanja konja, njihovog povratka došlo je vrijeme ostvarivanja planova. Državna Ergela sada ima novi hram lipicanaca a u Lipiku ih je pod krovom novih triju staja 84. Tradicija uzgoja lipicanaca upisana je na UNESCO-ov reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva. To je zajedničko nasljeđe Europe a Lipik mali grad Hrvatske i Europe radi velike projekte. Za veliki projekt poput Državne ergele u Ulici Lipicanaca na broju 1 na izlazu iz Lipika prema Zagrebu ne samo jedna, nego dvije pa i tri velike najave ministra Ministarstva poljoprivrede Josipa Dabre. Prva je druga faza izgradnje ergele, nastavlja se realizacijom prve. Treća faza ergele Lipik, ide po završetku druge. I treća najava ministar će predložiti kolegi ministru MUP-a uvođenje konjice u policiju. Poslušajmo ministra Josipa Dabru:
Dabro

Gracioznost Lipicanaca skriva se u njihovom karakteru a tragom toga još jedna velika najava ministra Josipa Dabre:
Dabro

Što se tiče druge i treće faze izgradnje Ergele Lipik:
Dabro

Snažnim pljeskom popraćene su sve tri najave ministra Josipa Dabre. Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana motor pokretač na čelu uigrane gradske ekipe ohrabren je podrškom potrebnom za sve ideje koje se pretaču u projekte za Lipik a Državna ergela je kako apostrofira Vinko Kasana:
Kasana

Lipicanci su dio povijesti Slavonije:
Kasana

Počašćena što svjedoči novom velikom iskoraku županica Požeško slavonske županije Antonija Jozić 21. listopada 2024. istaknula je kao dan za pamćenje:
Jozić

Na ovoj velikoj i važnoj svečanosti prisutnim uzvanicima i gostima obratila se izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević:
Blažević

Datumi za pamćenje su 12. i 13. listopad godine povratka lipicanaca u Lipik 2007. i 21. listopada 2024. otvaranje vrata doma lipicancima u Lipiku.

Back to top button