Vijesti

Knjige su temelj židovstva – promocija dviju knjiga o Židovima u Daruvaru

U Zavičajnom muzeju Daruvar u ponedjeljak navečer upriličene su promocije dviju knjiga o Židovima u Daruvaru u povodu obilježavanja Dana židovske kulture. Prva knjiga izašla je ranije međutim zbog koronaških ograničenja, promocija je tek sad došla na red. U međuvremenu je napisana i druga knjige. Prva knjiga o kojoj smo već govorili u programu Radio Daruvara je Daruvarski Židovi iz rukopisa Ezre Ukrainčika i drugih zapisa autora, Đure Vidmarovića i Vjenceslava Herouta. Drugu knjigu Židovi u Daruvaru život i uništenje jedne zajednice napisao je Željko Karaula. Predstavljanje knjiga u Zavičajnom muzeju Daruvaru organizirao je izdavač Židovska općina Daruvar. U ime izdavača i organizatora, o promociji knjiga u Zavičajnom muzeju Daruvar, gdje se i kako knjige mogu nabaviti, predsjednik Židovske općine Daruvar Aron Bienenfeld.
Bienenfeld

Stranice knjige pretočene su u priču, jednu, drugu, treću… Priče su iznijeli pred publiku rječiti i motivirani autori knjiga. Zainteresirani posjetitelji dobili su dobru podlogu za čitanje ovih dviju knjiga koje su im s posvetom autora na kraju promocije poklonjene kao i kalendar za 5785. godinu. Zapravo predstavljanje sadržaja priča koje nose glavni akteri, pojedinci iz života daruvarske židovske zajednice, nekako je prirodan slijed, proširiti saznanja o ljudima koji su u svoje vrijeme svojom filozofijom i načinom života izgrađivali poznatu građansku crtu Daruvara zbog koje su suvremenici ovog grada i danas posebno ponosni a Daruvar poznat daleko izvan lokalnih okvira. Knjiga Daruvarski Židovi iz rukopisa Ezre Ukrainčika nastala je prije nekoliko godina. Autori knjige su hrvatski književnik, povjesničar, pjesnik i prevoditelj Đuro Vidmarović i Zmaj Ilovski, doktor znanosti, Vjenceslav Herout. Nakon promocije o ideji koja ga je motivirala za napisati svoj dio knjige, Daruvarski Židovi iz rukopisa Ezre Ukrainčika i drugih zapisa, Đuro Vidmarović:
Vidmarović

Evo što o razlozima zbog kojih vrijedi pročitati ovu knjigu kaže Đuro Vidmarović:
Vidmarović

Uz Đuru Vidmarovića autor knjige Daruvarski Židovi iz rukopisa Ezre Ukrainčika i drugih zapisa je kroničar zbivanja u Daruvaru, ove godine odlikovan Redom hrvatskog pletera za osobite zasluge u istraživanju i popularizaciji zavičajne povijesti područja Daruvara i Grubišnog Polja te češke manjine u Republici Hrvatskoj, doktor znanosti Vjenceslav Herout:
Herout

Autor druge knjige Židovi u Daruvaru, život i uništenje jedne zajednice je doktor znanosti Željko Karaula:
Karaula

Jesu li svi tragovi otkriveni ili ćemo u perspektivi otkrivati neke nove detalje?!
Karaula

Još jedan od razloga zbog kojih ovu knjigu vrijedi pročitati…
Karaula

Promociju u Daruvaru uveličali su i gosti iz Zagreba, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i rabin Luciano Moše Prelević. Doktor znanosti Ognjen Kraus ukazao je na daruvarsko podrijetlo svojih pradjedova. To je bio razlog provjeriti, prorade li osjećaji i krv brže poteče kada dođete na mjesto u grad iz kojeg su vaši preci?! Evo što kaže doktor znanosti Ognjen Kraus:
Kraus

Učitelja rabina Luciana Prelevića nakon promocije knjiga pitali smo za poruku svijetu iz malog Daruvara posebnog po velikim pojedincima iz ovdašnje židovske zajednice:
Prelević

Back to top button