Vijesti

Lipik, Lipica i lipicanci – Slavonija, Slovenija i plemeniti konji

Lipik i lipicanci. Tko je stariji? Ipak Lipik. Srodnog imena grad i konji spominju se u 16.stoljeću. Na stranicama Grada Lipika 1517. navodi se kao godina u kojoj se prvi put spominje ljekovitost Lipičkih vrela. Lipicanci se spominju 1580.godine u Lipici kao malom mjestu i najvažnijem slovenskom konjičkom centru. O pasmini, kada i gdje su nastali lipicanci, upravitelj Državne ergele Lipik Damir Jakšić:
Jakšić

Otkud lipicanci u Lipiku?
Jakšić

Ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik, Nikola Grizelj, o lipicancima na dvije lokacije u Slavoniji, Đakovu i Lipiku:
Grizelj

Koliko posjetitelja godišnje obiše Ergelu Đakovo?
Grizelj

Direktorica jedne od najstarijih ergela, Ergele Lipice u Sloveniji je Tatjana Vošinek Pucer koja pruža uvid u broj lipicanaca na Ergeli u Lipici:
Vošinek Pucer

Koliko posjetitelja godišnje obiše Ergelu u Lipici?
Vošinek Pucer

Uz napomenu kako je Lipica pravi turistički centar s hotelom, restoranima, golf igralištem a u perspektivi s najavom novih pravaca u tom smjeru bi se trebala razvijati i Državna ergela Lipik za što gošća iz Slovenije kaže…
Vošinek Pucer

Za početak već funkcionira fijaker kao prijevozno sredstvo na Ergeli Lipik saznajemo od upravitelja Damira Jakšića:
Jakšić

Vrijeme je da se neke navike promjene, povratak prirodi, konjima, slobodi u vrijeme koje nazivamo slobodnim. Slobodno za slobodu, to bi umjesto zarobljavanja u potrošnji i trebao biti cilj, jer kako kaže ravnatelj Državne ergele Đakovo i Lipik Nikola Grizelj:
Grizelj

Vrijedi truda jer tradicija uzgoja lipicanaca upisana je na UNESCO-ov reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva podsjeća gošća iz Slovenije Tatjana Vošinek Pucer:
Vošinek Pucer

Na samoj ergeli u Lipici radi 90 zaposlenika a na ergeli Lipik radi 15 zaposlenika s tendencijom novih zapošljavanja ulaskom u nove projektne faze, saznali smo od Damira Jakšića.

Back to top button