Vijesti

Nije sve u novcu ima nešto i u banovcu slavonskom u Pakracu

Danas je Pakrac sajamsko i programsko središte kontinentalne Hrvatske. Slavonski banovac u Pakracu profilirao se u središnju gradsku manifestaciju koja privlači pozornost posjetitelja odasvud. Sajam tradicionalno organizira Grad Pakrac u suorganizaciji s Udruženjem obrtnika Pakraca i Lipika, Poduzetničkim centrom Pakrac, Lokalnom razvojnom agencijom PAK RA i Turističkom zajednicom Grada Pakraca, a pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice. Iz lepeze sajamskih aktivnosti izdvajamo izložbeno-prodajnu prezentaciju na otvorenom na kojoj se predstavlja čak 90 izlagača iz cijele kontinentalne Hrvatske. Dječji kutak na Trgu bana Jelačića organiziraju pakrački Muzej i Knjižnica.

Tradicionalni Grahfest natjecanje u kuhanju graha poseban je program koji privlači mirisima i okusima u organizaciji Udruženja obrtnika Pakraca i Lipika. Za Grahfest prijavilo se dosada najveći broj ekipa. Program je natjecateljski a fond nagrada atraktivan. U sklopu Sajma je Eno – gastro prezentacija, druženje obrtnika i obrtničkih komora iz cijele Hrvatske iz Vukovara, Zagreba, Splita, Trogira, Kaštela, Krapinskih toplica, Imotskog, Vrbovskog, Petrinje, Gline, Topuskog, Stubičkih toplica, Novog Marofa, Zaboka, Bjelovara, Garešnice, Novog Vinodolskog, Ludbrega, Siska, Duge Rese, Požege, Daruvara… Članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik „Kod veprove glave“ nude autohtone starinske gastro delicije. Pripremaju oko tisuću obroka, a na meniju su veprovina na kotlovini, trgana svinjetina, kobasice s dinstanim kupusom i knedlama, pečeni šarani na rašljama, pečeno prase i pečeni pilići te čobanac s knedlama.

Streličarski klub „Kuna“ organizira srednjevjekovni streličarski turnir, a u 18 sati na rasporedu je središnja viteška „Bitka za kovnicu novca“. Bogatu gastro ponudu i dobru kapljicu prati glazba. Posjetitelje u dnevnom programu zabavlja tamburaški sastav „Posegana“, a na središnjoj sajamskoj pozornici od 21 sat je koncert grupe „Magazin“. Tijekom trajanja Sajma posjetitelji se mogu provesti u konjskoj kočiji, i fotkati u foto kutku. Sajam je pokriven LED ekranima postavljenim na velikoj, središnjoj pozornici te na pročelju Tržnice na kojima se, uz promo i reklamne materijale, emitiraju sajamski sadržaji i sajamski program. Organizatori pozivaju sve zainteresirane da uveličaju manifestaciju koja se održava pod motom „Nije sve u novcu, ima nešto i u banovcu“, slavonskom u Pakracu.

Zbog Slavonskog banovca, sajma u Pakracu danas cijeli dan i u nedjelju do 15 sati za promet motornih vozila zatvoreno je križanje Bolničke i Ulice Matice hrvatske te Ulica Andrije Hebranga i Matice hrvatske. Dok je na snazi obustava prometa u ovom dijelu Pakraca do odredišta se koriste obilazni putni pravci.

Grad Pakrac

Back to top button